HEBAHANSENI BUDAYATERKINI

Kelantan Pertontonkan Mak Yong ‘Patuh Syariah’ Kepada Mufti Negeri

Buat julung kalinya kerajaan Kelantan dengan kerjasama Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Kelantan (JKKN) mempertontonkan pementasan Mak Yong versi baharu (Pak Yong) di Kompleks Jabatan Kesenian, Kebudayaan Negeri Kelantan di sini Khamis lalu.

"Mak Yong yang dipersembahkan ini dilakukan beberapa penambahbaikan dan patuh syariah dengan mengetengahkan pelakon lelaki, penceritaan rakyat dengan unsur nasihat serta elemen kesenian yang menggambarkan kebudayaan Kelantan.

"Ia juga tidak melibatkan unsur pemujaan dan apa yang saya lihat ia mematuhi Enakmen Kawalan Hiburan Negeri Kelantan. Sebelum ini, pementasan sama turut dipersembahkan kepada Jabatan Mufti Negeri,"

Exco Pembangunan Insan, Pendidikan,Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi Kelantan, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan bersetuju Mak Yong dipersembahkan memandangkan tidak melanggar syarat-syarat enakmen hiburan negeri ditetapkan.

"Mak Yong adalah warisan rakyat Kelantan dan cerita yang dipersembahkan dalam Mak Yong banyak berkisar mengenai raja, istana dan rakyat.

"Mak Yong itu sendiri pun hiburan istana dan sangat dekat di hati rakyat Kelantan suatu ketika dahulu. Ia menunjukkan betapa akrabnya hubungan antara raja dan rakyat.

"Itulah keistimewaan istana dan rakyat Kelantan. Oleh kerana ada unsur yang dikira tidak serasi dengan syariah, maka sedikit penyesuaian perlu dilakukan," katanya.

Menurutnya, daripada Mak Yong ditiadakan terus adalah lebih baik medium itu digunakan untuk menyampaikan mesej baik, nilai agama dan tatasusila yang murni kepada rakyat.

"Selain dapat memelihara seni warisan rakyat Kelantan, kita juga dapat variasikan hiburan untuk dipersembahkan kepada generasi baru dan juga pelancong luar.

"Selain itu Mak Yong juga masih ada peminatnya yang tersendiri. Apabila ia sudah patuh syariah, saya mengalu-alukannya," katanya.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close