TERKINITIPS

Teh Serai Petua Awet Muda Seorang Bidan Kelantan

Siapa sangka kan, dalam banyak-banyak rempah ratus dan herba, serai antara herba yang sangat efektif untuk baiki kesihatan dalaman seseorang wanita.

Tapi, dalam mana-mana herba pun, bila ada baik, mesti ada buruknya juga jika terlebih dos, terutama sekali jika anda sedang mengandung, menyusu atau orang tua.

Okay, resipi teh serai ni asalnya adalah dari perkongsian seorang bidan kelantan. Kalau tengok umur dia waktu tu, ingatkan baru lewat 30an atau awal 40an gitu.

Rupanya dah 50an ok. Pengsan fiona tengok wajahnya yang bersih dan muda tak padan umur. Kemerahan, bersih, bertenaga. Jangan fikir dia bela saka atau hantu raya pulak ok. Memang dia amalkan teh serai sejak muda lagi.

APA KEBAIKAN TEH SERAI?

1. Kalau selalu senggut sampai guling-guling dan bergulung macam tenggiling tu, bolehlah minum teh serai secawan bila senggugut menyerang takde belah kesian.
2. Untuk orang yang sakit-sakit urat, krem urat lepas bersukan, atau bersumo, boleh minum teh serai secawan ok. Serai bersifat antispasmodic, iaitu boleh melegakan otot yang kekejangan.
3. Melancarkan darah, buatkan badan berpeluh non stop macam berlari naik tangga 20 kali.
4. Detox semulajadi. Detox perut dan juga detox kulit. Jadi senang membuang, senang berpeluh dan anda pun sihat happily ever after.
5. Boleh melegakan sakit sendi dan arthritis.
6. Rumah yang selalu dimasuki ular, bolehlah tanam serai sekeliling pagar. Pantang 7 keturunan ular dekat dengan rumah yang ada pokok serai. Kalau dimasuki ular juga, belalah angsa sebagai bonus. Ular paling anti dengan bunyi angsa. Tapi angsa arwah abah dulu, kena telan juga dengan ular sawa. Bising sangat kot, jalan mudah, telan saja.
7. Melegakan selsema dan meningkat sistem imun badan, dan mengelakkan kerosakan sel badan. Jadi badan dan muka maintain awet muda.

APA SIDE EFFECT TEH SERAI?

1. Ibu mengandung tak boleh minum dikhuatiri berlaku birth defect disebabkan bahan aktif nama Citral dan Myrcene yang ada dalam serai.
2. Fungsi melancarkan darah haid juga menyebabkan risiko keguguran tinggi.
3. Orang berkulit sensitif tak boleh minum teh serai kerana serai ni boleh trigger ruam dan alergik.

Jika anda mengandung, berkulit sensitif, nak makan boleh, tapi dalam masakan saja ok. Elakkan minum teh, apatah lagi sapu minyak serai yang panas di kulit.

Bahan-bahan:

  • 3 batang serai
  • 1 sudu besar daun teh hijau
  • 2 ketul besar gula batu (pecahkan)

Resepi asal hanya gula batu dan serai saja. Tapi fiona tambah daun teh hijau supaya teh fungsi awet mudanya berdouble triple dengan teh hijau yang antioksida. Bukan saja darah lancar, siap cairkan kolestrol, sihatkan jantung dan otak sekali.

Boleh guna teh hijau uncang brand OSK, AHMAD TEA atau BOH. Boleh ganti dengan teh rooibois atau black tea biasa. Boleh guna madu, stevia atau gula perang kalau tak nak gula batu. Tapi sebaiknya jangan guna gula biasa sebab tak berkhasiat. Boleh tambah halia jika nak extra hot. Tambah lemon untuk extra vitamin C booster.

Cara Penyediaan:

1. Ketuk serai sampai pecah supaya kesemua khasiat masuk dalam air rebusan.

2. Isi air dalam cerek terus (cerek jenis boleh masak atas induction cooker), atau dalam periuk pun boleh.

3. Isi serai dan teh hijau.

4. Masukkan gula batu terus ke dalam air. Mulakan merebus sampai mendidih.

5. Dah didih, tutup api, dan biarkan selama 10 minit. Biarkan dulu bahan-bahan berada dalam cerek. Nampak tak air dah bertukar warna perang ?

Kalau air bertukar hitam, cuba check, takut ada cicak tokek termasuk sekali tanpa sedar.

6. Tuang secawan. Harumnyaa aroma teh serai ni. 

Jadikan esok berwajah baby baby dengan teh awet muda yang satu ni.

Simple kan ? Tak buat jugak, tak tahulah.

kos RM1 untuk 5 batang serai, dan RM10-RM15 untuk daun teh hijau asli sebungkus. Gula batu sepekat RM2.20.

HASILNYA !

Jemput minum. Lepas minum ni berpeluh-peluh badan. Ini antara teh terbaik untuk diminum sebelum mulakan senaman atau buat kerja rumah.

Teh ni selamat diminum kanak-kanak ok. Tak perlu rebus 7 hari 7 malam. Cukup 10 minit untuk legakan cirit birit anak, demam dan sakit perut.

Oh jangan hairan lepas minum asyik kentut, sendawa dan kencing saja ok. Nilah "magic"nya teh serai awet muda ni.

Amalkan gaya hidup sihat dengan bahan semulajadi dari dapur ok.

Kredit: fb mastura rashid

Tags
Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close