HEBAHANLAIN-LAINTERKINI

Kenali Tokoh Ulama Kelantan-Tok Kenali

Kelantan sememangnya terkenal dengan negeri lahirnya banyaknya ulama'.

Antara ulama ternama di Kelantan ialah Tok Kenali yang kini menjadi kenangan sepanjang zaman.

Biarpun tokoh ini sudah lama meninggalkan kita semua, namun segala jasa, pengorbanan, ilmu yang mereka curahkan dalam menyebarkan dakwah islamiah kepada umat islam cukup bermakna buat kita semua.

Hanya Allah S.W.T sahaja yang dapat membalasnya atas sumbangan yang begitu besar demi memartabatkan Islam tercinta.

Mari kita kenali dan kenangkan kembali sejarah ulama' termasyhur di Kelantan ini.


Nama sebenar tokoh pendidik yang dilahirkan di kg. Kenali, Kubang Kerian, Kota Bharu pada 1870M ini ialah Haji Muhammad Yusuf bin Ahmad al-Kalantani atau lebih dikenali sebagai Tok Kenali (1870-1933).

Merupakan seorang tokoh ulama' ulung, guru agama Islam yang agung, tokoh pembangun pemikiran umat Islam di dunia dan pencetus ilmu pengajian Islam di Malaysia dan Asia Tenggara khususnya di awal abad-20.

Beliau seorang Alim Rabbani yang dalam hidupnya banyak berpandukan kitab Suci Al-Quran disamping Sunnah Nabi Muhammad Shallallaahu alaihi wasallam. Beliau disebut juga sebagai seorang yang memilih hidup sederhana dan juga seorang wali keramat dan mendapat ilham daripada Allah dan ilmu laduni (Ilmu Kurniaan Ilahi tanpa belajar).

Sezaman dengan Tuan Husein Kedah, Pak Wan Sulaiman (Syeikhul Islam Kedah), Haji Abdullah Fahim (Mufti Pulau Pinang), Haji Abu Bakar Alim (Muar), Haji Mat Shafie Losong (Terengganu) dan lain-lain. Guru pondok yang sangat dihormati bahkan hingga sekarang pun namanya masih menjadi bualan dan sebutan ramai.

Menuntut di Makkah selama 22 tahun. Sangat alim dalam ilmu tatabahasa arab (nahu/soraf), malah beliaulah yang merintis kemasukan mata pelajaran ini ke dalam kurikulum pengajian pondok (sebelum ini tertumpu pada usuluddin, fiqh dan tasawuf sahaja).

Walaupun Tok Kenali tidak meninggalkan karya penulisan yang besar seperti Tuan Padang, Tuan Tabal dan Tok Wan Ali Kutan, namun beliau berjaya melahirkan satu angkatan ulama pelapis yang berwibawa, bukan sahaja di negeri Kelantan, tetapi juga di luar Kelantan.

Antara murid-murid jempolannya termasuklah:

Haji Mat Jebeng, Hj. Che Mat Padang Mengkali, Lebai Deraman Pasir Mas, Hj. Seman Sering (Syeikh Osman Jalaluddin al-Kalantani), Hj. Yaakub Lorong Gajah Mati, Hj. Abdul Kadir Melor, Hj. Abdullah Tahir Bunut Payong, Hj. Yusoff Padang Bemban, Hj. Awang Lambor, Dato' Hj. Ahmad Maher al-Azhari, Hj. Ali Pulau Pisang, Hj. Abdul Majid Kayu Rendang, Hj. Mat Pauh, Hj. Awang Serendah, Hj. Daud Bukit Abal, Hj. Awang Beta, Hj. Hamzah Padang Bemban, Hj. Ismail Perol, Dato' Ismail Yusoff, Hj. Abdul Rahman Lubok Tapah, Hj. Hasbullah Bot dan Hj. Nor Bot.

Manakala dari luar Kelantan pula tersenarai nama-nama seperti Hj. Wan Abdul Latif Jerteh, Hj. Zainal Abidin Dungun, Dato' Hj. Hasan Yunus al-Azhari (Menteri Besar Johor), Dato' Hj. Abdul Rahim Yunus (Mufti Kerajaan Johor), Hj. Abdul Wahid Osman Sungai Udang, Hj. Ibrahim Bongek Rembau, Syeikh Mohd Idris al-Marbawi al-Azhari Kuala Kangsar, Hj. Osman Bukit Besar, Hj. Abdullah Abbas Nasution Jitra, Hj. Bahauddin Sumatera Jeneri, Hj. Hasan Lampung, Hj. Yaakub Legor dan Tok Lata (Pattani).

Di samping itu, dua orang putera Tok Kenali sendiri iaitu Tuan Guru Hj. Ahmad dan Syeikh Mohd Saleh Kenali (menetap di Makkah) juga tergolong ulama dan pendakwah yang berjasa besar.

Nyatalah rumusan yang menyebut Kelantan sebagai negeri Serambi Mekah itu sangat berkait rapat dengan kehebatan dan kemasyhuran nama Tok Kenali.

Tok Kenali kembali ke rahmatullah di kediamannya pada pukul 7.30 pagi hari Ahad, 2 Syaaban 1352H bertepatan 19 November 1933 dan dikebumikan di Kubang Kerian.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close